17.08.2023
Как да нулирате датчика за налягане в гумите

Как да нулирате датчика за налягане в гумите

Автомобилите в последните години стават все по-високотехнологични и почти всичко по тях вече е свързано с електрониката. Затова е много важно да знаете с кое и как бихте могли да се справите сами без да ходите за всяка лампичка до автосервиза. Именно затова в следващите редове ще ви научим как да нулирате датчика за налягане в гумите, преди да стане някоя беля и да се объркате.

Изправността на всички автомобилни гуми е основния фактор за максимална безопасност при движение по пътищата. Всички модели автомобили и повечето лекотоварни камиони, които са произведени след 2008-ма година, са снабдени със система от детчици, които следят налягането във вашите всесезонни, зимни и летни нови гуми. Това изискване се въвежда заради много случаи на инциденти и смъртни случаи при катастрофи на коли и камиони вследствие на прекалено напомпани или недостатъчно напомпани гуми. В тези ситуации вероятността за тежки инциденти е много голяма, тъй като и в двата случая се случва завъртане на превозното средство, пукане на гуми и изкривяване на алуминиеви джанти.

Система за пряк или косвен мониторинг над гумите

Съществуват 2 основни системи за проследяване на налягането в гумите : пряк и косвен. Всяка една от системите за следене на налягането в гумите е свързана с всяка от вашите гуми и сигнализира на шофьора при 25% над или под оптималното налягане в гумите като това се случват по различен начин при различните системи. 

  • Прекия мониторинг се използва най-често в САЩ като неговите датчици и сензори се намират във самия вентил на гумите и работи на принципа на антена. Така се предава нужната информация за гумите към бордовия компютър на автомобила. Бъдете внимателни с тях, тъй като атмосферните условия може да повлияят на тяхната работа. 
  • Косвения мониторинг се използва най-вече в Европа като неговите сензори се намират в спирачната система като ABS или при датчиците за скорост. Те проследяват скоростта на въртене на гумите и джантите и при някаква промяна сигнализират, защото недостатъчно напомпаните гуми са по-малки като размер и се въртят една идея по-бързо. Този вариант не дава отражение върху баланса на гумите и не корозира, но има нужда от поддръжка като е добре да се нулира с помощта на сканиращ инструмент когато си сменяте гумите.

Нулиране на датчиците за налягане в гумите

Трябва да знаете точно какъв тип е именно вашата система за следене на налягането в гумите. В случай, че имате система за пряк мониториннг, нулирането на датчиците за налягане в гумите е възможно да бъде много лесно и просто с помощта на бутон на таблото на колата. Ако вашата кола има система за косвен мониторинг, то тя трябва да се нулирана чрез магнит или специален сканиращ инструмент в автосервиз. Не бива да опитвате да правите това сами, тъй като има много алуминиеви джанти, които могат да дадат отражение и грешка, ако не се съобразите с това.  Някои от системите за мониторинг разполагат с бутон за нулиране, който се намира в жабката като го задържите за няколко секунди когато колата е запалена.

Полезни съвети за контрол на налягането в гумите

  • Напомпайте гумите си до препоръчителните параметри като не забравяте, че трябва всички датчици да се нулират, по този начин сензорите ще се калибрират правилно и показания им ще са коректни. 
  • Проверете батерията на системата за контрол на налягането и се уверете, че тя е заредена като е добре да я сменяте на всеки 5 години. В някои случаи се налага да смените целия модул, защото батериите са вградени в него.

Не забравяйте да поддържате гумите и джантите си в изправност, да следите всички датчици и сензори, с които разполага вашия автомобил, тъй като вашата сигурност и на всички участници в движението по пътищата зависи от това. При сигнал за неизправност не отлагайте и напомпайте или спаднете гумите до оптималното налягане.