17.08.2023
Колко е важен домейна на Вашия сайт

Колко е важен домейна на Вашия сайт

Много е важно компетенцията на хостинг компанията да е отвъд стандартните въпроси, хората в компанията да имат компетенциите да помогнат на ниво на приложението. Най-добре е ако имате възможност да работите тясно със специалист, който специално да изгради вашия сайт. Но другото, което е важно за един неспециалист е възможността да избере и услуга, която е по-достъпна за неспециалисти. Това е нещо, което дава възможност на хората да си направят сайт, без да се сблъскват с технически понятия. Ако нямат технически познания, но искат да се случи бързо и лесно, искат сами да участват в процеса и все още не са сигурни какъв бюджет могат да отделят, за да се обърнат към специалист. Когато човек за първи път си направи сам уебсайтът, той му върши работа за известно време, след което осъзнава от какво има нужда и тогава се обръща много по-осъзнато към специалист.

Какво е значението на домейна

Домейн - какво е значението на домейна или името, което се изписва в адресната лента на браузъра, за да отворим сайта. Домейн идва от английската дума “област” и като цяло домейна е връзката между вашия сайт и мястото, където е разположен сайтът и тази връзка трябва да е лесно разбираема и запомняща се от хората, иначе трябва да се помнят IP адреси.

Избор на домейн

На първо място трябва да проверите дали името, което искате да ползвате е свободно. Ако някой преди вас не го е заел, можете да го регистрирате за себе си и да го насочите към хостинга на сайта си. Основните домейни са .com, .net, .org, .edu, .gov. Това са първите домейни, които са създадени в началото на интернет. Отделно има кънтри домейни .bg, .de, .it и много други.

Всеки е възникнал в различен момент във времето. В България можем да запазим .bg, но са популярни и .com, .net и .eu. Другото, което е важно накрая, но не на последно място е самото име на домейна. Важно е когато го кажете на човека от другата страна, той да може да го напише. Ако човек от другата страна не може да го напише, значи нещо трябва да се промени в името, защото не е толкова лесно запомнящо се за клиентите. За да можем да ползваме всеки от основните домейни, ние трябва да си го регистрираме. Всеки домейн си има определени изисквания като в България има процедура за верификация на регистрацията – трябва да се удостовери кой е човекът, който го регистрира. По принцип това е посоката, в която се върви с всички домейни, така че процесът на верификация става все по-затегнат и за всички домейни се променя и се изисква все по-стриктна верификация, за да се избегнат измами и злоупотреби.